Duona, kurioje daug ląstelienos
Pagal skonį ir purumą ji panaši į įprastą duoną (“Palangos” duonos atitikmuo). Sunku patikėti, kad joje nėra kvietinių miltų. Čia panaudoti avižų, sezamo sėklų ir migdolų miltų. Dėl šios priežasties duonoje yra labai daug baltymų ir dešimt kartų mažiau angliavandenių nei įprastoje pilno grūdo duonoje. Be to, ši duona pasižymi vitaminų ir mineralų gausa. Duona išlieka šviežia ir skani keletą dienų. Ją galima užšaldyti.
Vienoje duonos riekėje yra tik 1 g angliavandenių ir ne mažiau kaip 8,5 g ląstelienos!
Paprasčiausias paruošimas:
Jums reikės: duonos mišinio, duonos kepimo formos 10cmx25cm, vandens.
350 ml vandens (ar pasukų) sumaišoma su 250 g mišinio (1/4 pakuotės). Gerai išmaišykite. Palaukti 5 minutes ir kepkite iš anksto įkaitintoje orkaitėje 175 ° C temperatūroje apie 60 min. Bandelėms ar plokščioms duonelėms laikas trumpesnis – 25-30 min. Iš vienos pakuotės gausite 4 kepaliukus duonos.
Priklausomai nuo jūsų orkaitės kepimo laikas ir temperatūra gali skirtis.
Išeiga: 4 kepalai 10 cm x 25 cm.
Pastaba: į vienos porcijos mišinį papildomai galima įmaišyti dar stiklinę (200ml) nekeptų grikių miltų ir dar papildomai 150 ml vandens. Išeiga bus dar didesnė.
Maistinės vertės palyginimas:
100 g iškeptos duonos: kcal, baltymų, angliavandenių, riebalų, skaidulų, druskos.
skaidulų duona su sėklomis: 163, 9, 3, 5.1, 21, 0.
pilno grūdo kvietinė duona: 225, 9, 43, 2.2, 4, 1.